NANO COTREX od Neural DSP

Preklad a doplnenie článku:

https://www.guitarworld.com/reviews/neural-dsp-nano-cortex-review

Keď Neural DSP na NAMM 2020 predstavil Quad Cortex, firma zmenila tvár gitarového sveta, ako ho poznáme dnes. Prelomový kus precízne vyvinutej technológie ohlásil ďalšiu kapitolu príbehu Neural DSP a je postavený na veľmi obľúbenej platforme zásuvných modulov tejto firmy uvoľnením mimoriadne výkonnej, plnohodnotnej podlahovej dosky na modelovanie zosilňovačov, simuláciu kabíny a spracovanie viacerých efektov. .

Nebol to nový koncept, ale realizácia nápadu bola niečo iné. Quad Cortex spojil spotrebiteľskú technologickú estetiku a funkčnosť so špičkovými tónmi, čím ďalej presvedčil nespočetné množstvo hráčov na celom svete, aby úplne zahodili svoje gitarové zosilňovače a pedály.

K dnešnému dňu je Quad Cortex považovaný za zlatý štandard pre pedále na modelovanie zosilňovačov s multiefektmi na báze podlahy. A vzhľadom na rastúcu konkurenciu, ktorú inovácia Neural DSP v priebehu rokov vyvolala, to nie je žiadny zlý výkon.

Rad Helix od Line 6 bol rozšírený o množstvo pedálov – HX Stomp XL, HX One – ktoré sú príjemcami pravidelných aktualizácií firmvéru. Dokonca aj Fender sa dostal do hry s Tone Master Pro.

Ale teraz, štyri roky po uvedení prvého Quad Cortex na trh, je konečne tu jeho nástupca – alebo, povedzme, menší súrodenec. Vstúpte do Nano Cortex – maličkého, maličkého modelárskeho zosilňovača/simulátora kabíny/efektového procesora/IR nakladača/zachytávacieho zariadenia, ktoré vyzerá, že poskytuje tóny Quad Cortex v zatiaľ najmenšom balení.

Čo teda Nano Cortex vlastne dokáže, ako funguje a oplatilo sa čakať?

V prevádzke je 25 zachytení usporiadaných do piatich bánk po piatich spojených piatimi IR slotmi, ako aj dvoma pre- a tri post efekty, ktoré sú výhradne vyhradené pre šumovú bránu, transposer, Boss DC-2W-inšpirovaný chorus, BBD- štýl Analog Delay a dozvuk Mind Hall. Tie sú usporiadané v pevnom reťazci audio signálov, ktoré nie je možné rozširovať ani meniť.

Ďalšou veľkou funkciou je tlačidlo „Capture“, ktoré možno použiť na vytváranie snímok v kvalite Neural DSP z pohodlia tohto nepatrného pedálu. Je to veľmi výkonná práca z takého malého pedálu a proces Neural’s Capture – ktorý dokáže digitálne modelovať akýkoľvek zosilňovač, kabínu, pedál pohonu alebo všetko naraz – je milosrdne jednoduchý (a nesmierne populárny), takže to bude určite obrovský predajné miesto Nano.

Kvôli svojej veľkosti musel byť pedál kreatívny pri prevádzke na platforme, ktorá sa občas môže zdať trochu neohrabaná, na rozdiel od bežného zážitku Neural DSP. Zábery je možné prepínať pomocou tlačidla Bank a ľavého otočného nožného spínača.

Pravý otočný nožný spínač medzitým cyklicky prechádza infračervenými lúčmi, ktorých je v každom okamihu k dispozícii päť. Celkovo môže Nano Cortex uložiť 256 záberov a 256 impulzných odpovedí, ktoré je možné načítať prostredníctvom aplikácie Cortex Cloud (viac o tom o niečo).

Nano Cortex pokračuje v precedense Quad Cortex tým, že prichádza v elegantnom matnom sivom šasi, ktoré by na technologickej konvencii Apple nevyzeralo nevhodne. Je to veľmi profesionálne vyzerajúca súprava – robustná, robustná a esteticky príjemná – a dôstojný spoločník ku Quad Cortex.

Má rozmery 5,6” x 4,0” x 2,4” a váži 1,36 libier, čo je úplne malé. Je dostatočne veľká na to, aby sa do nej zmestilo množstvo parametrov, funkčných tlačidiel a štandardných vstupov/výstupov, ale je dostatočne malá na to, aby sa zmestila do vašej koncertnej tašky – alebo do vrecka, ak máte väčšie vrecká. Je tu však celkom pozoruhodné vynechanie: nemá obrazovku.

Namiesto toho má len gombíky na zosilnenie, úroveň, basy, stredy a výšky a ovládanie množstva na ovládanie piatich zabudovaných efektov. Všetky majú LED krúžky, ktoré zobrazujú nastavenia parametrov pre danú predvoľbu. K dispozícii je tiež bočný prepínač zosilnenia, prepínač pozemného zdvihu, MIDI konektor a výstup pre slúchadlá pre tiché cvičenie.

Pomocou nožných spínačov je možné vytvoriť štyri samostatné predvoľby – IA a IB a IIA a IIB. Ak chcete prechádzať a aktivovať/obísť efekty manuálne na pedáli, musíte stlačiť a podržať tlačidlo Effect. Opäť to môže byť dosť neohrabané, najmä pri spúšťaní efektov za behu.

Nedostatok obrazovky môže byť spočiatku nepríjemný a určite znižuje použiteľnosť Nano Cortex. IK Multimedia TONEX – možno jeho najbližší konkurent ako malé riešenie typu všetko v jednom – má obrazovku (aj keď je trochu archaická), zatiaľ čo Line 6 HX Stomp (hoci väčší a drahší) je tiež hmatateľnejší. prevádzka.

Tu by bola pekná jednoduchá pásová obrazovka, ktorá by vám povedala, cez aké Capture/IR combo v danom momente hráte – najmä ak vezmeme do úvahy množstvo IR a Capture, ktoré je možné nahrať do rôznych bánk pedálu.

Ale pamätajte, že to má byť vo svojom dizajne „Nano“ a potenciálne najmenší pedál, aký kedy Neural DSP vydá. Nielen to, ale niektorí z jeho ďalších konkurentov – ako napríklad Kemper Profiler Player – tiež skoncovali s obrazovkou, takže to nemusí byť skutočný priekopník v tejto kategórii produktov.

Vzhľadom na túto kompetenciu je sada funkcií v rozumnej miere, a keď si uvedomíte, aký silný je tento pedál – a ako dobre to znie – tieto vnímané nedostatky používateľov ľahko prehliadnete, najmä keď si spomeniete, čo sa to snaží byť: maličký, veľmi všestranný, sladko znejúci modelár, ktorý dokáže rozšíriť, nahradiť a dokonca zachytiť vaše existujúce zariadenie.

To a Nano Cortex má kus partnerského softvéru, ktorý celú vec značne uľahčuje…

Vzhľadom na svoje menšie rozmery sa Nano Cortex vo veľkej miere spolieha na bezplatnú aplikáciu Cortex Cloud, ktorá bola aktualizovaná, aby umožnila pripojenie Bluetooth medzi aplikáciou a pedálom. Tu si môžete prezerať obrovskú knižnicu verejných záznamov Neural DSP – od modelov zosilňovačov až po pedále pohonu – ktoré možno jednoducho nahrať do jedného zo slotov Nano Capture niekoľkými ťuknutiami na obrazovku.

Je toho veľa a to je veľké plus pre Nano Cortex. Môžete hrať Captures of vintage Fenders, butik Two Rocks a ľubovoľný počet zosilňovačov Marshalls a Vox, ktoré boli modelované používateľmi Neural DSP. Proces Neural’s Capture je všeobecne považovaný za jednu z najlepších modelovacích technológií, a to je jasne vidieť pri hraní cez nekonečné ponuky Captures: tóny sú hviezdne.

Rozhranie aplikácie Neural DSP Nano Cortex Cortex Cloud

(Obrazový kredit: Budúcnosť)
Aplikáciu možno použiť aj na jemné doladenie vstavaných efektov (ktoré sa nedajú vymeniť) a môže pomôcť pri prechádzaní snímkami, organizovaním predvolieb a zostavovaním rôznych gitarových tónov.

Kompatibilita telefón/pedál je v súčasnosti vo svete výbavy bežnou vecou – stačí si pozrieť rad Positive Grid – a hoci to môže byť pre tradičných hráčov problémom, Cortex Cloud je potešiteľne ľahké obísť a výrazne zlepšuje Nano. skúsenosti.

Vzhľadom na to, že Cortex Cloud je kľúčový na to, aby sme z Nano Cortexu vyťažili maximum, sme radi, že je to tak. Vďaka tomu je zjednodušená sada ovládania oveľa príjemnejšia a nie taká obmedzujúca, ako sa pôvodne zdalo.

Toto je tá najpriamejšia časť: zvuky sú skutočne výnimočné. Ako samostatný pedálový zosilňovač, ktorý beží cez slúchadlá alebo priamo do PA, Nano Cortex vyniká a vstavané efekty – hoci sú obmedzené svojimi možnosťami – nie je možné vyčítať.

Chorus je zvodný, reverb veľmi presvedčivý a delay má v sebe zdravú mieru vyladiteľnosti. Transposer tiež funguje bezchybne a keď je nastavená špeciálna predvoľba, môžete ľahko prepínať medzi gitarovými a basovými hlasmi, čo je skutočne veľmi elegantné.

Je to tiež fantastická pedálová platforma, ktorá dobre reaguje na analógové aj digitálne pedále. Pred analógovým transparentným overdrivem získava čistý zosilňovač Captures autentický pocit „rozchodu“, ktorý nevyzerá ako ohromujúci digitálny zosilňovač s nejakým ostrým šumivým ziskom.

Všetky tieto špičkové tóny sa dobre prenášajú do DAW, pretože Nano Cortex funguje aj ako USB audio rozhranie, ktoré môže byť – vďaka svojim malým rozmerom – napájané aj ako samostatná jednotka cez USB-C.

Samozrejme, je to produkt Neural DSP, takže jeho zvukový výkon nebol nikdy pochýb, ale mať niečo také malé, znie tak dobre – a ponúka skvelý spôsob rozšírenia existujúcich zariadení – je niečo. V podstate, ak sa vám páčili zvuky Quad Cortex, bude sa vám to páčiť. Podobne, ak bol QC príliš veľký na váš vkus a jednoducho urobil príliš veľa, Nano môže byť pre vás.

Jednou z najväčších predností Nano Cortex je funkcia Capture. Rovnako ako QC, aj toto sa dá použiť na „zachytenie“ – čítajte „model“ – akéhokoľvek pedálu pohonu, zosilňovača alebo kabíny podľa vášho výberu jednoduchým použitím jeho integrovaného vstupu a výstupu Capture na pripojenie zvoleného zariadenia. Všetko sa to dá robiť zo samotného pedálu, čo je obrovský benefit.

Ak poznáte technológiu Capture, pravdepodobne už viete, že je to jedna z najlepších v odbore, ale pre tých, ktorí nie sú oboznámení, je proprietárny softvér Neural považovaný za jeden z najvýkonnejších nástrojov na modelovanie. Na sieti úspešných experimentov Capture je nespočetné množstvo zvukových príkladov a pri replikácii analógového zariadenia to robí neskutočnú prácu.

Rozhranie aplikácie Neural DSP Nano Cortex Cortex Cloud

(Obrazový kredit: Budúcnosť)

Skutočnosť, že to môžete urobiť s takým malým stompboxom, je, samozrejme, pôsobivá a ďalšia demonštrácia inžinierstva Neuralu. Praktickosť použitia Capture v tomto kontexte je však trochu obmedzená, keďže nemôžete použiť overdrive/distortion/fuzz Captures spolu so amp Captures.

Pamätajte, že signálový reťazec je pevný, rovnako ako sloty pre efekty, takže ak chcete použiť mechaniku, ktorú ste zachytili, dostanete sa do problémov – nemôžete vyčleniť nožný spínač na klepnutie na svoju obľúbenú mechaniku. pedál, napríklad pokiaľ ste nemali samostatný Capture, ktorý tieto dva spájal. Nie je to nemožné, je to len trochu zdĺhavé riešenie.

Gitaristi dlho čakali na pokračovanie Quad Cortex, a preto je nevyhnutné, že Nano Cortex rozdelí názory. Niektorým to nemusí stačiť na to, aby ste ich úplne ‚wow‘. Koniec koncov, je dosť drahý (549 USD) a je drahší ako ToneX vybavený obrazovkou (349 USD) – ktorý je tiež zameraný na modelovanie zosilňovačov a kabín, s niektorými efektmi – ale najmä je podstatne lacnejší ako hráč Kemper (698 dolárov),

Nie je to ani ďaleko od HX Stomp (649 dolárov), ktorý sa používa intuitívnejšie, ale zdá sa, že je to nespravodlivé porovnanie, pretože Stomp jednoducho robí viac.

Nano Cortex nie je dokonalý. Displej zobrazujúci Capture/IR, cez ktorý hráte, by bol veľmi užitočný, ale to je obeta, ktorú Neural DSP priniesol, aby sa pedál ľahšie ovládal – takže je to niečo ako háčik-22.

Problémy s rozhraním sú však do značnej miery kompenzované Cortex Cloud, ktorý je taký jednoduchý, ako je možné, pokiaľ ide o bezdrôtové ovládanie zariadenia, a skutočnosť, že zosilňovač môžete zachytiť priamo zo samotného pedálu, je ohromujúca.

Tiež by bolo pekné, keby ste mohli vymeniť prednastavené efekty za iné podľa vášho výberu – napríklad vymeniť chorus za tremolo alebo phaser. Možno to bude niečo, čo sa predstaví neskôr, ale súčasná neschopnosť tak urobiť je trochu škoda.

Celkovo je to však veľmi vydarený, veľmi malý kúsok súpravy a na svoju veľkosť je to výnimočný pedál, ktorý treba počuť – a používať – aby ste ho plne ocenili.

V skutočnosti to znie tak dobre a má takú pohodlnú veľkosť, že to tohto spisovateľa skutočne presvedčilo, aby sa vzdal svojho komba Blues Junior a úplne vyčerpal živé vystúpenia. Ako niekto, kto vlastní HX Stomp dva roky, ale stále váhal, či urobiť skok, to nie je žiadny zlý výkon.

A to je miesto, kde Nano Cortex skutočne nájde svoje miesto. Rovnako ako v prípade ToneX, Nano Cortex je nepochybne pripravený stať sa jedným z najpopulárnejších náhradných pedálov zosilňovača a kabíny na trhu a jeho obrovská flexibilita (všetky veci), zvukový potenciál a prenosnosť sú niečo. Skutočnosť, že ide o platformu ace, je ešte lepšia.

Existuje dôvod, prečo je Neural DSP tak vysoko cenený, a to preto, že firma je na špici modelovania zosilňovačov – a ako kompaktný modelár zosilňovačov/simulátor kabíny/zachytávacie zariadenie je to možno najlepšia možnosť, ktorá existuje, obrazovka alebo žiadna obrazovka.

Podobné články

One Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *